IJsland is een bijzonder land. Zo is de natuur hier écht indrukwekkend. Denk daarbij aan warmwaterbronnen, robuuste landschappen, vulkanen en een prachtige onderwaterwereld. Wanneer je een tripje hebt gepland naar IJsland kun je dit allemaal met eigen ogen bewonderen. En daar ga je zeker geen spijt van krijgen. Er bestaat namelijk een vrij grote kans dat je verliefd wordt op dit land. Om ervoor te zorgen dat je niets mist wanneer je in dit wonderschone land bent, zetten wij hieronder de tofste bezienswaardigheden voor je op een rij.

Maak een rondreis

Eigenlijk kunnen we een ding aanraden: maak een rondreis door IJsland. Letterlijk in ieder hoekje van het land valt wel iets te zien. Zo kom je weer eens een waterval tegen of een mooi berggebied. En het leukste om deze verborgen plekjes te ontdekken is met de auto. Zo kun je op je eigen tempo IJsland ontdekken. Om een voorbeeld van zo’n route te geven met bijbehorende tips, kun je zoeken op ‘rondreis IJsland’.

Tip 1: Snorkelen in Silfra

Als je aan IJsland denkt, zullen de meeste mensen niet gauw denken aan een mooie onderwaterwereld. Toch is niets minder waar. Je kunt namelijk snorkelen en duiken in Silfra. Dit is zelfs een van de belangrijkste snorkelplekken ter wereld! Dit plaatsje heeft namelijk het meest schone water ter wereld. Hier kun je tussen twee kloven snorkelen. En het bijzondere is dat je tussen twee continenten kunt zwemmen, namelijk tussen Europa en Amerika. Hier bevinden zich namelijk twee tektonische platen. Het wordt bovendien wel een verfrissende duik, want het water heeft altijd een temperatuur tussen de twee en vier graden. Het is daarom belangrijk om altijd te snorkelen onder begeleiding, ook mede omdat er een sterke stroming kan plaatsvinden. 

Tip 2: Reykjavik

Wanneer je in IJsland bent, moet je natuurlijk wel even een bezoekje brengen aan de hoofdstad. Reykjavik heeft een gezellige uitstraling. Dat is te danken aan de smalle straatjes en gekleurde huizen. Toch is de stad niet heel groot, wat betekent dat je de stad prima lopend kunt doorkruisen. Om te genieten van een prachtig uitzicht over de hoofdstad van IJsland kun je naar de Hallgrímskirkja gaan. Dat is een kerk die in het midden van de stad staat. Je kunt met de lift naar het puntje van de toren. Toch is het goed om te benoemen dat Reykjavik waarschijnlijk niet het hoogtepunt van jouw reis gaat zijn. Je komt immers voor de natuur, en dat heb je niet echt in Reykjavik. Breng hier dus niet té veel tijd door, zodat je genoeg tijd overhoudt voor de rest van IJsland.

Tip 3: Noorderlicht

Een kers op de taart tijdens jouw trip naar IJsland is het noorderlicht zien. Helaas is het noorderlicht er niet altijd, dus je moet er echt naar op zoek gaan. En natuurlijk moet je ook wat geluk hebben. Zo heb je de meeste kans tussen september en april en het moet niet bewolkt zijn. Bovendien moet je op een donkere plek zijn zodat je het noorderlicht op zijn beste kan zien. Gelukkig zijn er genoeg gidsen die met je meekunnen, want zij weten natuurlijk de mooiste plekjes om dit natuurspektakel te zien.

Tip 4: Golden Circle

Een van de bekendste autoroutes van IJsland is de Golden Circle. Deze route is ongeveer driehonderd kilometer lang en deze kun je starten wanneer je in Reykjavik bent. Je kunt zelf een auto huren waarbij je de tijdsverdeling in eigen handen hebt, maar je kunt ook mee met een georganiseerde tour. Tijdens deze route kom je behoorlijk wat hotspots tegen, zoals watervallen en geisers. Je komt onder andere langs Thingvellier National Park. Hier kun je de grens van de tektonische platen zien: je ziet een enorme scheiding in het landschap. Dat zorgt natuurlijk voor een mooi plaatje. Bovendien is dit park UNESCO-werelderfgoed. Ook een bezoekje aan de stad Silfra behoort tot deze route. 

Tip 5: Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een van de bekendste warmwaterbronnen van IJsland. Het water is heerlijk warm en daardoor een natuurlijke spa: de gemiddelde watertemperatuur is zelfs veertig graden!  Hierdoor kun je even heerlijk ontspannen tijdens jouw tour door IJsland. Bovendien is het ook nog eens heel goed voor je, want het water bevat veel mineralen. En het heeft niet voor niets de naam ‘Blue Lagoon’, het water is namelijk knalblauw. Het is dus zeker de moeite om de Blue Lagoon te bezoeken wanneer je in IJsland bent. Niet alleen om het te bekijken, maar ook om erin te zwemmen. Kijk er overigens niet raar van op dat het er druk is, want de Blue Lagoon is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land.

About Author

Lilian